YENİDEN KÜRDİSTAN BAYRAĞI ÜZERİNE
Aso Zagrosi
Son günlerde Kerkük Eyalet Meclisi’nin Irak bayrağının yanında Kürdistan Bayrağını dalgalandırma kararından sonra yeniden Kürdistan Bayrağı ve tarihçesi gündeme geldi.
Kürdistan’da “bağımsız Kürdistan devletini “ ya da “ulusal Kürd devletini” redd eden çevrelerin Kürdistan bayrağına karşı çıkmaları mantıklıdır. Kürdistan devletine karşı çıktığın zaman bu devleti ulusal ve Uluslar arası arenada sembolik olarak temsil edecek bayrağa da gerek yoktur. Zaten Kürdistan’ı işgal eden devletlerin sınırları içinde dalgalanan devlet bayrakları vardır. Belki şehirleri ya da partileri temsilen bazı amblemler oluşturula bilinir.
Yine son dönemlerde Güney ve Kuzey Kürdistan basın ve yayın organlarında mevcut olan Kürdistan Bayrağını “ Demokratik Kürdistan Cumhuriyeti”nin(Mahabad) bayrağı olduğunu iddia eden yayınlara rastlıyorum. Daha önce de bir dizi yazılı belgelere dayanarak bu iddianın doğru olmadığını ortaya koymuştum.
Mevcut olan Kürdistan Bayrağının hazırlanması ve oluşturulmasının , ne Güney Kürdistan partileriyle ve ne de Demokratik Kürdistan Cumhuriyeti ile ilişkisi vardır. Bu bayrak geçen yüzyılın başlarında yani 1919 yılında İstanbul’daki Kürd siyasal yapıları tarafından temeli atıldı ve Xoybun’un çabalarıyla ulusal bir sembol haline geldi. (Merak eden arkadaşlar benim bayrak üzerine kaleme aldığım makaleye bakabilir.http://zagrosname.com/blog/2016/12/06/kuerdistan-bayragina-dair-bazi-yanlis-bilgiler-uezerine/ )
Sadece bazı Kürd siyasetçileri parti, grup ve şahıs çıkarları doğrultusunda Kürdistan Bayrağının tarihçesini ve oluşturulması sürecini çarpıtmıyor.. 1943 yılında Remzi Nafih ile birlikte Güney Kürdistan’a yönelik Mammut Operasyonu gerçekleştiren Müller, Gottfried Johannes mevcut olan Kürdistan bağrağının kendisi tarafından oluşturduğunu iddia ediyor.
Nazi Almanya’sının kadrolarından olan Müller, Gottfried Johannes bu iddiasını 12.11.1991 tarihinde Remzi Nafih’in ailesine gönderdiği bir mektupta şöyle dile getiriyor: “ Bir kaç hafta önce Berlindeydim. Kürd gençleri gösteri yapıp Kürdistan bayrağını dalgalandırıyorlardı. Yeşil, beyaz, kırmızı ve ortasında güneş parlıyordu. Hayretler içinde kaldım. Çünkü Kürdistan’ın bağımsızlığına yardımcı olmak amacıyla iki arkadaşımla yola çıkmadan önce aynı bayrak benim tarafımdan yapıldı.” diyor.( Muhammed Goran ve Neriman Xoşnaw’ın Remzi Nafih üzerine yaptıkları derleme)
Müller, Gottfried Johannes’in sözünü ettiği tarih 1943 yılının başlarıdır.
Fakat, elimizde Müller’in “bu bayrağı ben yaptım” tezini çürütecek bir belge var: Remzi Nafih’in not defteri. Remzi Nafih, Müller ile karşılaşmadan bir yıl önce yani 1942 yılında mevcut olan Kürdistan Bayrağını renkleriyle birlikte çizmişti.
Görünen o ki Müller yaşlılığından dolayı Remzi’nin 1943 yılında Berlin de farklı ebatlardan oluşturulan Kürdistan Bayrağını rolünü görmemiştir. Remzi Nafih’in ailesi Remzi Hewler’e giderken (1943) yanında küçük ebattaki Kürdistan bayrağını gördüklerini söylüyor.
Remzi Nafih’in Kürdistan Bayrağından habersiz olması düşünülemez. Dedesi Xoybun ile ilişki halindedir. Remzi Nafih kendisi Beyrut’ta eğitim amacıyla bulunduğu sırada Dr. Kamuran Bedirxan, Nureddin Zaza ve diğer bazı Xoybun üyeleriyle görüşüyor. Zaten kendisi de Xoybun’a katılıyor. Buradan da açık bir şekilde görülüyor ki Remzi Nafih’in önerisi ve bilgisi dahilinde Berlin’de 1943 yılında Xoybun’un daha önce propagandalarında geniş bir şekilde kullandığı bayram çoğaltılıyor.
Demokratik Kürdistan Cumhuriyeti sırasında Mahabad’ta bulunan Qadri Cemal Paşa Doza Kurdistan adlı eserinde Doğu Kürdistan’da kabul edilip dalgalandırılan bayrak hakkında şöyle diyor: “ Cumhuriyet Hükümeti(Demokratik Kürdistan Cumhuriyeti hükümeti-Aso) 1919 senesinde İstanbul’da müteşekkil Kürt Teşkilatı İçtimaiye Cemiyeti tarafından kabul ve ilan edilen Kürdistan Bayrağının beyaz kısmının ortasında bulunan güneşin iki tarafına birer buğday başağı ve arka tarafına da bir dağ resmi ile bir çam ağacı resmi ilave ederek üstüne de çember şeklinde – DEWLETİ CUMHURİYETİ KURDİSTAN- yazılı bayrağı Mahabad Cumhuriyeti bayrağı olarak kabul etti” diyor. Qedri Cemil Paşa’nın Kürdistan Bayrağı hakkında söylediklerini olduğu gibi veriyorum:
Prof. Dr. İzeddin Mustafa Resul Kürdistan Bayrağına ilişkin 1957 yılında Şam’da Qadri Cemil Paşa ile yaptığı görüşmeyi aktarıyor. Bu görüşmede Qadri Cemil Paşa İzeddin Mustafa Resul’a “ Kürdistan Cumhuriyeti sırasında Peşewa Qazi Muhammed’in hizmetine gittim. Beyrut’ta hazırladığımız bir Kürdistan bayrağını da beraberimde götürmüştüm. Kendisine Kürdistan bayrağının tarihçesini anlatım. Peşewa bana: ‚ Gerçekten de güzel bir bayrak tarihi değeri var. Keşke güneşin kenarında iki buğday başağı ve kalem olsaydı” diyor.( 16 Ocak 2014 tarihinde Kürdistan Nwe’ya yazdığı Kürdistan Bayrağı makalesi)
Sonuç olarak mevcut olan Kürdistan’ın Bayrağının temeli 1919 yılında İstanbul’da atıldı.. Xoybun ve Ararat Cumhuriyeti tarafından ulusal sembol haline getirildi.
2 Nisan 2017
Aso Zagrosi