ŞADÎYAN AŞİRETİ(2)
ŞADÎYAN AŞİRETİ(2)
Aso Zagrosi
1248(H) yılında Abbas Mirza Nayibuseltene, Reza Qulixan İlxan Zaferanlu’yu bastırmak amacıyla Quçan’a karşı saldırıya geçti. Necefqulixan, Rezaqulixan ile yaptığı antlaşmadan vaz geçerek bu yiğit lideri savaş meydanında tek başına bıraktı. Ayrıca oğlu olan Caferqulixan’nın, Rezaqulixan’a yardım etmesine izin vermedi. Tam da bu dönem Xorasan Kürdlerinin iç ilişkileri bozulmaya başladı. Qaçari Hükümeti tüm gücüyle Kürdlerin arasındaki ilişkileri bozma çabası içine girdi. Bu esnada Necefqulixan Şadilu’ya “İlxani” ünvanını verdi.
Hükümet güçleri Rezaqulixan’ı yakaladı, önce Tahran’a ve daha sonra Azerbeycan’a sürgün ederek yolda öldürdü. Samxan ve oğlu Ebu Feyizxan 13 yıl boyunca zindan da kaldılar. Ayrıca Rezaqulixan’ın oğlu Huseyin Qulixan 27 yıl boyunca zincirli bir halde zindanda tutuldu. Qaçari ve Peylevi dönemlerinde Kürdlere çok eziyet ve haksızlıklar yapıldı.
Şah Rıza ilk önce Şadilu aşiretini Zaferanlulara düşman etti. Daha sonra herkesin gözü önünde gündüz vakti Serdar Muezez İlxani Şadilu’yu, aile ve akrabalarını ok yağmuruna tutarak öldürdü. Şah Rıza, Şadilulerin güçten düştüğünü görünce bu sefer kanlarına girmek için Zaferanluların üzerine gitti. Sonradan bu mesele üzerine daha geniş bir şekilde duracağımdan dolayı geçiyorum. Umut ederim ki şimdi ve gelecekte böyle hatalar ve yanlışlar yapılmaz.
Şadilularla Zaferanlular arasındaki sınır bölgelerine dair bilgi almak amacıyla yaşlılara çok soru sordum. Zaferanlulardan bir yaşlı bana şöyle cevap verdiler. Hac Dewlet Amanlu şöyle diyor: Xorasanlı Kurmançlar ikiye ayrılıyor: 1) Zaxor, 2) Şadi. Ayrıca babama bu iki aşiretin sınırlarını sordum. Babam bana Bucnurd ile Şirwan arasındaki iki Xetabi köyü olduğunu söyledi. Birinci Xetabi köyü Şadilere ve ikinci Xetabi köyü ise Zaferanluların Zaxoranlara merkezidir. Tegmeran köyü Zaxoranlara ait. Tegmeran’dan aşağıya doğru Şadilulara aittir. Yazar Haci Ramazan Mamo bu meseleye ilişkin olarak şöyle yazıyor: Çarburç, Pirzeynel Beg’ten yukarıya doğru Serexis’e kadar Zaxoranların yurdudur. Oradan aşağıya doğru Şadiluların diyarıdır. Geçmiş yıllarda Çarburç bölgesinden aşağılara inen biri hiçbir zaman geri dönmüyordu. Zaferanlı Kürdler bunun için diyorlardı: “ We ser Şîdîyî de çû”…. Sayın Xulam Huseyin Rehiman, eski Milli Şura Meclisi’nin üyesi şöyle yazıyor: Genç olduğum zaman yaşlı bir Bincurd ile Bicnurd’dan Şirwan’a gidiyorduk. Qerexan Bendi’ye vardığımız zaman Zaferanlularla Şadililerin arasındaki sınırları kendisine sordum. O bana can oğlum “buradan itibaren Şîdîler bölgesidir. Geriye kalan ise Zaxoranlarındır. Daha önce dediğim gibi Alemi Ara Nadiri kitabının yazarı Muhammed Kazim’in sözünü ettiği Zaxoranlar, Zaferanlulardır. Muhammed Kazim diyor ki: Zaxoran Şirwan’ın kuzeyinde harebe bir köydür. Huname köyünün yukarısındadır. Irak Kürdistan’ında. Zaxo diye büyük bir şehir de var.
ŞADİLU VE QERAÇURLU AŞİRETLERİ VE FARKLI KOLLARI
Şadilu ve Qeraçurlu aşiretleri Bincurd şehrinin sakinlerdir. Her birine bağlı kabileler var. Bunları birbirlerinden ayırmak çok zor. Qeraçurlu aşireti Şadilu aşiretinden daha küçüktür. Fakat, Qeraçurluların cesurluğu ve yiğitliğini hiç kimse inkar edemez. Daha fazla bilgi için bu kitabın Birinci cildine ve ayrıca Huseyin Qulixan Qeraçurlu’ye ilişkin 3. Cildine bakabilirsiniz. Nadir Şah’ın iktidara gelmesinden sonra Qeraçurlular yavaş yavaş Zaferanlulardan uzaklaşarak Şadilulara yaklaştılar. Bu iki aşiret kız alıp verme neticesinden günden güne ilişkiler daha sıcak ve yakınlaşmaya başladılar. Bu iki aşiretin büyükleri, Zaferanlular ve tüm dünya Kürdleri gibi savaş ve mücadelelerde cesur olduklarını açık bir şekilde göstermişlerdir. Akıllarını kullanacaklarına kaslarını kullandılar. Bundan dolayıdır ki, elimizde bir belge yok yada bir Kürd tarihçisinin bizim ulusal kültür, sanat ve tarihimizi yok etmekten kurtaran bir eseri yok.
Safevi ve Şah Nadir dönemlerine dair elden ele geçen ve günümüze kadar gelen belgeler var.
Şadilu ve Qeraçurlu aşiretlerini birbirlerine yakınlaştıran olaylardan biri bu iki aşiret Güney Kafkasya’da yaşamışlardı. Kullandıkları dil Türkçe’ye çok yakındır. Anadilleri olan Kürdçe ikinci dildir. Bu iki aşiret hala Kürd milli giysilerini giyiyorlar. Bu iki aşiretin dışında Zaferanlu Kürdlerden Keykanlu, Hamzekanlu, Biryanlu ve Baranlularda …. Bucnurd’da yaşamışlar.
Kürd aşiretlerine ilişkin bilgilerin bir çoğu Nasreddin Şah’ın Sefername’sinden alıyor. Her ne kadar bu Şah İran ülkesi için büyük kötülükler yapmışsa da tarih ve folklora büyük önem vermişti.
Nasreddin Şah Sefername’sin de 1300(H) yılında Firuz köyüne varıyor. Köy halkı için “ bu köyde 250 aile var. Hepsi Şadilu Kürdüdür.”
Devam edecek
22 Haziran 2018
Aso Zagrosi