Kadın Hakları Savunucusu Mele Abdulxaliq Maruf’un Katledilmesi Üzerine
Kadın Hakları Savunucusu Mele Abdulxaliq Maruf’un Katledilmesi Üzerine
Aso Zagrosi
Mele Abdulxaliq Maruf ismini Kuzey Kürdistan’da fazla kimsenin duyduğunu sanmıyorum. Uzun yıllar Güney Kürdistan’da da unutulmaya bırakıldı. Kısa da olsa düşüncelerinden dolayı şehid olan bu Kürd şahsiyetini tanıtmak istiyorum.
Mele Abdulxaliq Maruf Kimdir?
Mele Abdulxaliq Maruf, 01.01.1935 tarihinde bir Mele’nin oğlu olarak Hewlêr’de dünyaya geldi. İlkokulunu Hewlêr’de okudu. 1944 yılında ilk okulunu bitirdikten sonra babası tarafından din dersleri almak hücre eğitimine gönderiliyor. Mele Abdulxaliq Maruf 1955 yılında eğitimine devam etmek Bağdat’ta gidiyor.. Bağdat’ta din eğitimine devam ediyor. Ardından Mısır’da dinsel eğitimini devam etmek için El Ezher Üniversitesine gidiyor.
Mele Abdulxaliq Maruf Mısır’dan sonra yeniden Bağdat’ta dönüyor ve Irak Ordusunda “Tabur İmamı” olarak işe başlıyor. O dönem Mele Mustafa Barzani önderliğinde Kürdlerle Irak Devleti arasında çatışmaların başlamasından sonra Seyda Saleh Yusufi Irak devleti tarafından aranıyordu. Bağdat’ta belli bir dönem Seyda Salih Yusufi gizlenmek amacıyla onlarda kalıyor. Bu arada Seyda Saleh Yusuf, Mele Abdulxaliq Maruf’u Devrime katılmaya ve dağa çıkmaya ikna ediyor.
Mele Abdulxaliq Maruf, dinsel konularda eğitim görmesine rağmen, teknik konularına ilgi duyduğundan dolayı Bağdat’ta radyo kurma konusunda bazı kurslara giderek uzmanlaşıyor.
Şeyid Seyda Salih Yusufi’nin önerisi üzerine Mele Abdulxaliq Maruf Güney Kürdistan’ın Koyî şehri üzerine dağa çıkıp Eylül Devrimine katılıyor. Mele Abdulxaliq Maruf dağa çıktıktan sonra Eylül Devriminin sesi olan “Radyoya Dengê Kurdistanê” kuruyor. Söz konusu olan Radyo her ne kadar Güney Kürdistan dağlarında yayın yapmasına rağmen, Kürdistan’ın farklı parçalarında da dinleniyordu. O dönemler radyo da çalışanlar ve devrime katılan kadrolar bugün anılarını anlattıkları zaman “Tabur İmamı”ın radyo olayını hayretler içinde anlatıyorlar.
Kürdistan Demokrat Partisi saflarında Mele Mustafa Barzani ile İbrahim Ahmed ile Mam Celal’ın başını çektiği Politbüro arasındaki ayrışmalar sırasında Mele Abdulxaliq Maruf Politbüro’dan yana tavır takınıyor. Bu sefer Mele Abdulxaliq Maruf Mekteba Siyasi’ye bir radyo kuruyor. Daha sonra Politbüro üyeleri yeniden Mele Mustafa Barzani önderliğindeki yapılanmaya döndükleri zaman Mele Abdulxaliq Maruf yeniden radyoda çalışmaya devam ediyor.
Eylül Devrimi Önderliği 1971 yılında Mele Abdulxaliq Maruf ‘u teknik bilgilerini daha derinleştirmek amacıyla Çekoslovakya’ya gönderiyor. O teknik eğitimini gördükten sonra yeniden devrimin saflarına dönüyor.
1974-1975 yıllarında çatışmaların en yoğun olduğu bir dönemde Irak devleti hava saldırılarıyla “Radyoya Dengê Kurdistanê” yi susturmak istiyor. O saldırılar sırasında Radyo çalışan bazı kadrolar anılarını anlatırken bir hava saldırısından söz ediyorlar. Irak rejimi radyoya yönelik yaptığı bir saldırıda 50 yada 100 metre uzaklığını vuruyor. O dönem basın bürosu bunu haber yapmak istiyor. Mele Abxulqaliq Maruf , Irak devletini sevindirecek bu haberi radyoda yayınlamak istemiyor. Israrlar karşısında Mele Abdulxaliq Maruf “Radyoya Dengê Kurdistanê devrim değil, ben kurdum ve eğer ısrar ederseniz radyoyu kapatırım” diyor. Böylelikle haberi yayınlamıyor.
Eylül Devrimi’nin yenilgisinden sonra Mele Abdulxaliq Maruf 1975 yılında Almanya’ya gidiyor. Bir yıl Almanya’da kaldıktan sonra 1976 yılında yeniden Güney Kürdistan’a geri dönüyor ve Hewlêr’e yerleşiyor. Mele Abdulxaliq Maruf Hewler Kalesinin alt tarafında bir dükkân açıyor ve yaşamını sürdürüyor. Onun dukanı kısa bir süre içinde Hewler Kürd aydınlarının buluşma yeri haline geliyor. Rahmetli Prof. Dr. Maruf Xeznedar , Mele Abdulxaliq Maruf’un iş yerini “AKADEMİ” diye adlandırıyor.
Mele Abdulqaliq Maruf, Hewlêr’e yerleştikten sonra 4 kitap yayınlıyor. Bunlardan 3 kitap, “Teknikar”, Antena” ve “Transistor” teknik konuları işliyordu. Biri Arapça diğer ikisini Kürdçe yazmıştı.
Mele Abdulxaliq Maruf”un dördüncü kitabı “ Nalî Kî Raste?” isminde de anlaşacağı gibi Kürd edebiyatını konu olarak seçmişti. O dönemler Mele Abdulqadir Muderisi büyük Kürd şairi Nalî’nin Diwanı’nı yayınlamıştı. Prof. Dr. Maruf Xeznedar ise “ Nalî û Ferhenga Nalî” kitabını yayınlamıştı. İki taraf arasında bir tartışma baş göstermişti. Mele Abdulxaliq Maruf Kürd Edebiyat Tarihinin devleri arasındaki tartışmaya “ Nalî Kî Raste?” kitabıyla katılıyor. Bu kitap da iki tarafın doğru ve yanlışları üzerine duruyor.
Mele Abdulxaliq Maruf YNK’nin kurduğu “Radyoya Dengê Kurdistan” adlı radyonun da kurucusudur. Radyo’da bir sorun olduğu zaman dağa gidip tamir ediyormuş.
Mele Abdulxaliq Maruf, 1985 yılında 5. Kitabını, yani “Ademîzad di Civata Kurdî de “ yayınlıyor. İşte bu son kitap onun ölümüne sebep oluyor.
Mele Abdulxaliq Maruf’un , bu son kitabının asıl ismi “Jin di Civata Kurdî de “(Kürd Tolumunda Kadın) dir. O kitabını asıl ismiyle Irak’ın sansür merkezine gönderiyor, fakat yayınlamasına izin vermiyor. O dönem Cemal Xeznedar kendisine kitabın ismini eğer “Ademîzad di Civata Kurdî de” olarak değiştirsen belki izin verirler.
Mele Abdulxaliq Maruf, kitabın ismini “Ademîzad di Civata Kurdî de diye değiştirerek gönderiyor ve bu sefer kitabın basımına izin veriyorlar. Cemal Xeznedar kitabı basıyor.
Mele Abdulxaliq Maruf bu kitabında Kuran’a , Hadisler ve Ayetlere dayanarak, evlilik, miras ve insan hakları çerçevesinde kadın meselesini inceliyor. Mele Abdulxaliq Maruf yoğun bir şekilde dini kaynakları kullanarak Kuran’ın “erkeklerin arzuları doğrultusunda kaleme alındığını”, “kadınların arzularını göz önüne almadığını” ve “kadınları köle olarak gördüğünü” yazıyor. Ayrıca bir dizi kaynağa dayanak “kadın ve erkek eşitliğini” gündeme getiriyor.
Kitabın basılmasından sonra Güney Kürdistan’da bir dizi Mele Cuma Hutbelerini “Ademîzad di Civata Kurdî de esere ayırıyor ve yazarını “dinsizikle”, “Hz. Muhammed’e hakaret etmekle”, “Allah’ın yolundan çıkmakla” suçlamaya başlıyorlar. Bazı Kürd kaynakları Zaxo’dan Hemrin’e Kürd Melelerinin yoğun bir kesimi Mele Abdulxaliq Maruf ‘a karşı linç kampanyasına katıldılar diyor. O dönem Cuma Hutbesine bu kitabı taşıyan Melelerden biri “ 11 Mele kitabı Cuma Hutbesine taşıdı” diyor ve kendine göre bir savunma yapıyor. Bazı Melelerde basında makaleler yayınlayarak Mele Abdulxaliq Maruf’u suçlamaya başlıyorlar. Hatta Bağdat’ta bulunan bir Kürd Mele açık bir şekilde yayınladığı bir açıklamada “Mele Abdulqaliq Maruf ‘un öldürülmesi gerekiyor” diyor.
Kürd Melelerin yoğun psikolojik linç ortamında 14 Nisan 1985 tarihinde Mele Abdulxaliq Maruf Hewlêr’in ortasında kurşunlarak öldürüldü. Bazı Kürd kaynakları Kürd fanatik Melelerin suç ortaklığı ile Irak Baas rejiminin bu terör olayının sorumlusu olduğunu söylüyorlar.
Evet bundan 31 yıl önce yazar, teknik adamı, kadın hakları savunucusu Mele Abdulxaliq Maruf Kürdistan halkına fiziki olarak veda etti.
18.04.16
Aso Zagrosi