Qamişlo Katliamı Şehidlerini Anma Gecesi Üzerine!!
Qamişlo Katliamı Şehidlerini Anma Gecesi Üzerine
Aso Zagrosi
16 Ocak günü Almanya’nın Giessen şehrinin çevresinde bulunan KAWA taraftarları 12 Aralık 1980 tarihinde Qamişlo’da sömürgeci Türk devletinin Suriye sömürgecilerinin ve Kürd Çaşlarının işbirliği ve desteği ile katlettikleri KAWA militan ve kadrolarını anmak için bir gece örgütlemişlerdi.
Aslında bu bölgede bulunan KAWA Hareketinin taraftarları bazı kesintiler olsa da uzun yıllardan beri her zaman 12 Aralık Qamişlo şehitlerinin şahsında Kürdistan şehitlerini anmak için çeşitli etkinlikler düzenliyorlar.
Bu yıl da öyle oldu. Giessen bölgesinde bazı arkadaşlar kendi bölgesel inisiyatiflerini ve dar imkanlarını kullanarak Qamişlo şehidlerini anmak amacıyla yüzlerce Kawa taraftarını ve dostunu bir araya getirmişlerdi.
Aradan tam 35 yıl geçmesine rağmen Qamişlo Katliamı KAWA kadro ve taraftarlarının hafızasında tüm diriliğini koruyor. Gecede Kawa adına konuşma yapan arkadaşın “bundan 35 yıl önce” diye başlayan sözleri ardından gece de bulunan bir arkadaş aniden “ gerçekten 35 yıl mı oldu?” diyerek hesaplamaya başladı..
Çünkü 15 yıl cezaevinde kalmasına rağmen arkadaşın hafızasında Qamişlo Katliamı zinde kaldığından dolayı daha dünmüş gibi geliyordu..
Qamişlo Katliamı Türk sömürgeci devletinin Ararat Cumhuriyetinden sonra sömürgecilerin Kürdler arasına çizdiği yapay sınırların ötesinde gerçekleştirdiği ilk katliamdı. Bu katliama katılan Türk devletin askeri ve politik kadroları geçen yüzyılın 90’lı yıllarında Kürdlere karşı devlet terörünü doruğa çıkaran ve binlerce Kürdü sokak ortalarında katleden kadroydu.
Kürdistan işgal eden sömürgeci devletlerle kardeşlerinin sırtları üzerine her türlü ilişkiyi reddeden bağımsız ve birleşik Kürdistan stratejisi temelinde örgütlenmeye çalışan ve hala ideolojik gurup aşamasında bulunan KAWA Hareketinin önünü kesmek ve diğer bağımsızlıkçı güçlere mesaj vermek amacıyla Qamişlo katliamı gerçekleştirildi.
Qamişlo Katliamını anma salonuna girildiği zaman duvarlara asılan sayıları yüzlere varan şehidlerin portre ve resimlerini bakıldığı zaman ezici çoğunluğu Kawa’nın hala gurup ve ideolojik bir yapı olduğu dönem içinde katledildikleri insanı derin bir şekilde düşündürmeye itiyor. Tam işin başında, ciddi bir hazırlık olmadan, hala devlet ile ciddi bir hesaplaşmaya girmeden bu kadar kadro ve taraftarını kayıp etmek kolay değil..
Qamişlo Katliamında şehid düşen arkadaşları anma gecesi EY REQİP ve şehidleri anmak için saygı duruşu ile başladı.. Daha sonra bir arkadaş KAWA Hareketi adına Qamişlo Katliamı ve Kürdistan’daki son gelişmeler üzerine Kürdçe bir konuşma yaptı. Bu konuşmanın ardından Koma Sor, Cemil Ridwan, Hisen Salih, Hozan Nûzan, Koma Medini, Hozan Arî ve Alî Cemîl sesleriyle geceyi renklendirdiler. Ayrıca çocuklar şiirlerle ve bir skeç ile geceye katıldılar.
Bir noktaya değinmeden geçmek istemiyorum. Koma Sor müzik gurubu 12 Eylül 1980 öncesi Qamişlo Katliamında sömürgeci Türk devleti tarafından katledilen Necla Baksi yönetiminde kurulan bir müzik gurubuydu. İlk kasetleri o dönemler çıkarmışlardı. Daha sonra aynı gurupta yer alan Hozan Azad gurubu sürdürdü. Bir kaç yıl önce Azad çok ağır bir trafik kazasını geçirdi ve aylarca komada kaldı. Doktorların hiç bir şans vermediği bir süreçte Azad ölüme meydan okuyarak yeniden aramıza döndü. Azad ‘ın tekerlekli sandalyesiyle geceye katılması geceye katılan tüm arkadaşları sevindirdi… Aktüel olarak Azad’ın çocukları Koma Soru sürdürüyorlar..
Sonuç olarak buradan Qamişlo Katliamından şehid düşen yoldaşların şahsından Kürdistan şehidlerini anmak amacıyla yapılan gecede emeği geçen ve katılan tüm arkadaşlara teşekkür ederim. Bu girişimleri bir çok şehirde ve ülke de bulunan arkadaşlara örnek olmasını diliyorum.. Ciddi bir potansiyel var, yapılması gereken birilerinin harekete geçmesi ve düğmeye basmasıdır.
Aso Zagrosi