Talan Edîlen Kürd Kültür Mirası: Sorewerdîler ve Şarezorîler(2)
Talan Edîlen Kürd Kültür Mirası: Sorewerdîler ve Şarezorîler(2)
Aso Zagrosi
Sadece Nuseybin asılı gezginci, tarihçi ve coğrafyacı İbn Hewqal ve Ebu İshaq İbrahim İstexri değil daha bir çok tarihçi Sorewerd ve Şarezor şehirlerine dair bilgiler veriyorlar.
Yaşamının esasını Büyük filosof Sorewerdi ve eserlerine ayıran Fransız araştırmacılardan Henry Corbin, 1971 yılında Gallimard yayınları tarafından basılan “En İslam İranien, Aspects spirituels et philosophiques, Tome II, Sohrawerdi et les Platoniciens de Perse” adlı eserinde Sohrewerd şehirinin yerini şöyle tespit ediyor: “ Sorewerd şehri, Zencan’ın güneyinde, Sultaniye’nin batısında Jibal bölgesinde yani kuzey İran’ın eski Med ülkesindedir”(Henry Corbin: 1971, sayfa 13)
Hamdullah Mustewfi Qezwini( 1281-1349) Nushed El Qulub adlı eserinde Sorewerd üzerine duruyor ve şöyle yazıyor: “ Sorewerd, 4. Bölge çoğrafyasına düşüyor. Zencan’ın aşağısındadır. Eski de güzel bir kasaba olup, tarım ve bahçecilikle uğraşan meyveleri bol olan bir yerleşim yeriydi. Moğollar tarafından harebeye çevrildi ve şimdi bir köydür”. (Mela Cemil Rojbeyani, Welateket Baştir benase, Hewler, 2005, sayfa 409)
Daha sonraları bir çok bölge ve Batı Avrupalı tarihçiler bu bölge üzerine yazdılar. Aktüel olarak Sorewerd alanında bir dizi köy var ve Zencan kazasına bağlılar.. Bu köyler de Kürdlerle birlikte Azeriler bu alanda yaşıyorlar.
Yani kısacası Sorewerd şehri 13. Yüzyıl ortalarına doğru Moğol işgalcileri tarafından yerle bir ediliyor. Sözünü ettiğimiz Sorewerdli Kürd sofuculardan Ebu Necib Sohrewerdi, Ebu Hafiz Omer Sohrewerdi ve büyük felsefeci Şahabeddin Yahya Sohrewerdi Moğol işgalinden önce yaşamışlardı. Yani bir dizi eski tarihçisinin “Sohrewerd’in Kürdlerin hakimiyetinde olduğunu” tespit ettikleri dönem. Zaten büyük filosof Sorewerdi tüm kuşkuları ortadan kaldırarak “ gördüğümüz gibi bizim memlekette ….. Sohrewerd şehrinin yakınında……” diyerek bazı gelişmelere aktarıyor.(Henry Corbin, age, sayfa 12)
Genel olarak aktardığım tarihçiler Sorewerd ve Şarezor’u birlikte anıyorlar ve Kürd yerleşim alanları olduğunu söylüyorlar. Buna rağmen biraz daha Şarezor üzerine durmak istiyorum.
Şarezor şehir ve bölge olarak tarihi bir hayli karışık ve yerleşim alanlardan biridir.
Aslen Hewlerli Kürd Xelikan aşiretinden olan İbni Xelikan (1211-1282) Şarezor şehrinin tarihini efsanevî döneme Pêşdadîlerden Zuhak’ın oğlu Zor’a bağlıyor. Mustewfi Qezwini, fazla efsanelere inanmayarak Nuzhet El Qulub adlı eserinde Şarezor ismi üzerine durarak: “ Şarezor ismi, Kürd aşiretlerinden hangisi güçlü ve iktidarı olduysa, şehri işgal etti, bundan dolayı şehir Şare Zor ismini aldı” diyor.(akt. Mela Cemil Rojbeyani, age sayfa 458)
Bazı kaynaklar Şarezor şehrinin Sasani Kralı Firoz’un oğlu Qubadi tarafından kurulduğunu yazıyor. Roma İmparatoru Heraclius Roma Senatosuna yazdığı bir mektupta Şarezor’u “Siyazur” olarak adlandırmaktadır. Ormanlık ve dağlık olduğundan dolayı bu isim verilmiştir.
Kürd dil bilimcisi, yazar ve tarihçisi Tewfiq Wehbi Şarezor ismi üzerine dururken, şehrin dağlar arasında iç kısımda bir oda gibi durduğunu ve bundan dolayı şehire “Şare Jor” ismi verildiğini yazıyor.(akt, M. Cemil Rojbeyani, age, sayfa 460)
Şarezor, Guti ve lulu devletleri sırasında Zamua yada Zamwua olarak biliniyordu. Asurnasirbal Luluların 25 şehrini işgal edip yıktığını söylüyor. Sasaniler döneminde Şaresor bölgesi Yezdan Kard tarafından yönetildiği biliniyor. Şaresor o dönemler Sasanilerin başkentlerinden biri olan Ktesifon’a yakın olduğundan dolayı geçişlerde uğrak yeriydi. Ayrıca orada Zerdüştilerin bir Ateşgeh’ide vardı.
Tarihçi Misher İbn Muhelhel’in verdiği bilgilere göre “Şarezor bölgesinde bir çok şehir vardı. Bunlardan en büyük olan ‘NİM ERZA’ idi. Bu şehir sade bir ovaya düşüyor ve halkı bağımsız yaşıyor ve çok güçlüydü. Kale surları 8 metreydi. ……. Kışın Gelani, Bazyan, Hekimiye ve Suliye aşiretleri yerleşiyordu ve sayıları 60 bin aile cıvarındaydı.”(akt. M. Cemil Rojbeyani, age, sayfa 459)
Hicri takviminin 22 yılında Hz. Ömer Şarezor’un işgal edilmesi görevini o dönem Helewan’ın komutanı olan Qeyis’in oğlu Erze’ye verdi. Fakat Erze başarılı olmadı. Daha sonra bu görev Ferqed’in oğlu Utbe’ye verildi. Şarezor işgal edildi. İslami tarihçilerin verdiği bilgilere göre Arap orduları bu bölgede yilan ve akreplerden dolayı çok kayıp vermiş.
Ebu Muslim Xoresani’nin Emewilere karşı savaşında Şarezorlular Ebu Muslimi destekliyorlar. Küçük Zap nehrinin kenarında Emewi ordusu yenilgi alıyor.
Baas rejimi tarafından alçakca katledilen Kürd tarihçisi Mela Cemil Rojbeyani Abbasiler döneminde her ne kadar bölge resmi olarak Abbasilere bağlı ise de de facto Kürd Mirleri tarafından yönetiliyordu. Tarihçilere göre Şarezor bölgesinde o dönemler Gelali, Bazyan ve daha başka büyük Kürd aşiretleri yaşıyordu. Arap orduları Şarezor’a girdikleri zaman bir dizi kale ve şehir vardı. Bugün bunların bir çokları yok.
Bilindiği gibi Şarezor bölgesinde 941-42 yılında Berzikan aşireti lideri Huseyinxan tarafından Hesnewi Kürd Devleti kuruldu. Bu aşiret meşhur Kürd Goran aşiretlerinden biridir. Huseyinxan kısa sürede tüm bölgeyi kontrol altına aldı. Huseyinxan 960-61 yılında vefat etti. Onun ölümünden sonra oğlu Hesenwey yerine geçti. Hesenwey cesur ve iyi bir idareciydi. Hesenwey, Hamadan’dan büyük Zap’a kadar tüm bölgeyi denetim altına aldı. Hesenwey Kürd devletinin başkenti Dînewerd şehriydi.( Dînewerd’in yetiştirdiği bir dizi Kürd alimi vardır. Dinerwerd, Şarezor ve Sorewerd’den farksızdır)
Hesenwey Kürd devleti 1020 yılında Bağdat’ta iktidarda bulunanların saldırısı ve Ennaz Kürdlerinin müdahalesi ve aile içindeki kavgalardan dolayı yıkıldı. Hemen ardından Şarezor bölgesi Ennaz Kürd Mirliğinin denetimi altına girdi.
Ennaz Kürd hükümeti 991 yılında Şazincani kabilesinin lideri Ebu Fetah Muhamed Ebbaz tarafından kuruldu. Şazincani, Hazbini aşiretinin bir koluydu. 1117 yılında Ennaz Kürd devleti yıkıldı. Aynı ailede 7 kişi farklı dönemlerde Ennaz Hükümetinin yönetimini elinde bulundurdu. Tüm bu süreçlerde Şarezor Kürdler tarafından idare edildi.(Dr. Keywan Azad Enwer, Çerdeyek Le Mêjûy Kurd, Silêmanî, 2006, sayfa 85-86)
1234 yılında Şarezor’da büyük bir deprem oldu ve bir dizi yerleşim yeri yıkıldı. Bir de Moğol saldırıları bölgeyi tümden harabeye çevirdiler.
Daha sonra ise bildiğimiz gibi Ardelan ve Baban Mirleri tarafından bu bölge yönetildi.
Daha fazla uzatmadan Şarezor’un başına gelenleri anlatmak için Şehid Mela Cemil Rojbeyani bırakalım.
M. C. Rojbeyani: “ Şarezor şehrinin tarihi kalıntıları Erbet ile Qizqela arasına düşüyor. 1950 yılından sonra Irak hükümeti Bağdat ve Diyala tarımını geliştirmek amacıyla Zagroslardan gelen suyla Derbendixan barajını oluşturdu. Eski Şarezor ve daha bir çok eski tarihi yerleşim birimleri suyun altında kaldı. O dönemler Mamoste Tevfiq Wehbi bir toplantıda bu siyaseti eleştirdi ve tarihi eserlerin kurtarılması gerektiğini söyledi. Fakat kimse kendisini dinlemedi. Dukan gölü gibi oluşumlar Kürdistan’ı harebeye çevirmek içindir.”(M. C. Rojbeyani, age, sayfa 463)
Bilindiği gibi Yarsan Kürdlerinin dinine göre kiyamet günü Şarezor ovasında başlayacak.
Devam edecek
23 Nisan 2016
Aso Zagrosi