Kürdistan Bayrağına Dair Bazı Yanlış Bilgiler Üzerine!!!!(2-Son)
Aso Zagrosi
Sayın Ali Qazi Rudaw gazetesine verdiği röportajda gazetecinin
“Kürdistan Cumhuriyeti kurulduğunda bu bayrak kullanıldı… ”
söylemi üzerine
“Evet, şüphesiz bu bayrak 17 Aralık 1945’te kullanıldı ve Kürdistan’ın heryerinde gururla taşındı. Bazıları bu bayrağın kendilerinin olduğunu söylüyor, bazıları da bunun Hoybun hareketine ait olduğunu söylüyorlar ama bu o bayrak değil. Bu bayrak sadece Kürdistan Cumhuriyeti’ne aittir, başkasına değil.” diyor.
Demokratik Kürdistan Cumhuriyeti sırasında kullanılan bayrağın şimdi ki bayrak olmadığı açıktır. Bu yazının ilk bölümünde çürütülmesi imkansız tarihi kaynakları verdim.
Sayın Ali Qazi’nin bu röportajında başka sorunlu iddialar daha vardır. Bunlardan biri de “bazıları da bunun Hoybun hareketine ait olduğunu söylüyorlar ama bu o bayrak değil. Bu bayrak sadece Kürdistan Cumhuriyeti’ne aittir, başkasına değil.” diyor.
GERÇEKTEN ŞİMDİKİ KÜRDİSTAN BAYRAĞININ XOYBUN İLE İLİŞKİSİ YOKMUDUR?
Sayın Ali Qazi’nin bu iddiasının tersini doğrulayan bir hayli tartışmasız belge vardır. Daha açık bir şekilde ifade etmek gerekirse mevcut olan Kürdistan Bayrağını Kürd toplumuna mal eden motor güç “Kürd Ulusal Ligası” Xoybundur.
Xoybûn’un mücadele tarihine yakından bakıldığı zaman, o döneme kadar yapılanan Kürd siyasal oluşumları içinde Xoybûn doruk sayılır. Hatta Xoybûn’un “Ararat Devrimi“(1927-1931) boyunca yürütüğü faaliyetlerin bir sentezi yapıldığı zaman 20.yüzyıl’ın son son dönemlerinde oluşan Kürd siyasi yapılanmaların çok ilerisindeydi. Söz konusu yapılanmalar propaganda, diplomasi, kadro birikimi ve “ulusal motifler“ konusunda Xoybûn’a göre zayıf kaldılar ve onu aşamadılar.
Xoybun farklı dillerde propaganda araçlarını seferber ediyor, film ve müzik araçlarını kullanıyor ve ciddi bir diplomatik çalışma içine giriyor.
“Kürdistan Bayrağı” da Xoybun’un çalışmalarında önemli bir rol oynuyor.
Yukarıda sözünü ettiğim gibi Xoybun farklı dillerde yayınlar yapıyor. Sureya Bedirxan’ın kaleme aldığı ve 1928 yılında Kahire’de Paul Barbey yayınları tarafından çıkarılan 41 sayfalık “ Les Massacres Kurdes en Turquie” adlı kitabın kapağında Kürdistan Bayrağı var.(kapağına bakınız)
Yine Sureya Bedirxan’ın kaleminden çıkan Xoybun’un propaganda bröşürü olan ve 1928 yılında Amerika’da basılan “The Case of Kurdistan Against Turkey, By authority of Hoyboon, Philadelphila, 1928” adlı eserin kapağında Kürdistan Bayrağı var.(bröşürün kapağına bakınız)
1927 yılında Kürd kadroları Xoybun’u oluştururken Kürdistan Bağrağına ilişkin 1919 yılından itibaren yapılan tartışma ve girişimleri de güncelleştiriyorlar. Kürdistan Bayrağını o dönem bir ulusal sembol olarak çalışmalarından kullanıyorlar. Bu tarihsel bir gerçektir.
Yine “Ararat Kürdistan Cumhuriyeti”nin yıkılışında sonra ve onlarca yıl Demokratik Kürdistan Cumhuriyetinden önce Kürd Ulusal Ligası-Xoybun’un başkanı Mîr Celadet Bedirxan ve diğer kurucuları Kürd basınında Kürdistan Bayrağından söz etmişlerdir.
Bu açıdan Hawar Dergisine bakmak lazım. Mîr Celadet Bedirxan 1932 yılının 30 Eylül’ünde çıkan Hawar Dergisinin 9. Sayısında “Welat, Welatînî û Al” adlı baş yazısında Bayrağın önemi üzerine durduktan sonra Kürdistan Bayrağını şöyle tanımlıyor: “Ala qurdan, ji jor ber bi jêr ve, ser hev, sor, sipî, qesk e, din ava wê de roj diçirise”
Yanı kısacası “Kürd Bayrağı yukarıdan aşağıya doğru birlikte kırmızı, beyaz ve yeşil ve ortasında güneş parlıyor” diyor.
Mîr Celadet Bedirxan 20 Temmuz 1932 yılında çıkan Hawar dergisinde Hereqol Azizan ismiyle “ALÊ KURDAN” başlığı altında bir şiir yayınlıyor.(şiire bakınız)
Mîr Celadet Bedirxan 1932 yılının 10 kasımında yayınladığı Hawar Dergisinin 11. Sayısında Şeyh Abdirehmanê Garisî ölümü üzerine yayınladığı makalede Kürdistan Bayrağın yeniden gündeme getiriyor.. Bir şehid üzerine bundan daha güzel ve Kürdistani bir makale yazılamaz.( makaleye bakınız)
Ayrıca Celadet Bedirxan Hawar’ın söz konusu sayısına, yani 11. sayısına Kürdistan Bayrağını kapak yapıyor. Hawar’da Mir Celadet’in Kürdistan Bayrağını konu alan başka yazılarıda var..
Ayrıca Celadet’in dışında Mir Kamuran ve daha başka Hawar yazarlarıda Kürdistan Bayağı üzerine yazmışlar.
Bunların tümünü burada vermeyi anlamsız buluyorum. Çünkü “Kürd Ulusal Ligası” olan Xoybun’un ve Bedirxanilerin bu bayrağın oluşumunda oynadıkları rol açıktır.
Kuzey Kürdistan’da ulusal bilinci zayıf olan, Kürdistan tarihi ve Kürdistan’da geçmişte yaşanan gelişmeleri bilmeyen ve ilgilenmeyen kesimler parti ve gurup çıkarlarından dolayı Kürdistan Bayrağını “Güney Kürdlerinin” hatta daha darlaştırarak “KDP Bayrağı” diye adlandırıyorlar. Bundan hareket ile Kürdistan Bayrağına düşmanlık yapıyorlar.
Eğer gerçekten Kürdistan parçalarının mevcut olan Kürdistan Bayrağının oluşumundaki rollerini irdelersek aslan payı Kuzey Kürdistanlılara düşüyor.
Xoybun sadece Kuzey Kürdleri tarafından oluşulan bir yapılanma değil, Güney Kürdistan’da da ciddi bir örgütlenmesi vardı.(Merak edenler benim İhsan Nuri Paşa ve Xoybun üzerine kaleme aldığım yazılara bakabilirler) Ayrıca bu bayrağın ilk girişimleri 1919-1920 yıllarında İstanbul’da faaliyet içinde olan Kürd kadrolarına aittir. O dönemlerde Kuzey ve Güney diye ayrılıkta yoktu.
Bugün Güney Kürdlerin Kürdistan Parlamentosu kararıyla bu bayrağı “ Ulusal Bir Sembol” olarak kabul etmeleri Kürdistani bir tavırdır. Doğu Kürd partilerinin bu bayrağa sahip çıkmaları da ulusal ve gurur duyulacak bir tavırdır. Kuzeyli bazı Kürdlerin handikaplarını aşıp bu ulusal sembole sahip çıkmaları gerekir.
Sonuç olarak Kürdistan Bayrağı hepimizin ve tüm dünya Kürdlerinin bayrağıdır. Bu bayrak konusunda ve oluşumu hususunda yanlış, spekülatif ve efsanevi bilgiler yarardan ziyade zarar veriyor.