Kürdistan Tarihinin Mechul Kadını: PERÎZAD XATUN!!!
- Aso Zagrosî
- Rêbendan 14, 2018, 7:05
- 5122
Aso Zagrosî
Daha önceleri Dimdim Kalesi üzerine kaleme aldığım yazı serisinde 24 Kasım 1609 tarihinde Emîrxanê Lepzerîn önderliğinde Safevilere karşı Dimdim Kalesi direnişinin başladığını ve 14 Mayis 1610’da büyük bir katliam ile son bulduğunu yazmıştım.
Böylelikle Safevi sömürgecilerine karşı baş gösteren Kürdistan bağımsızlık direnişi olan Dimdim Kalesi savaşının başlangıç ve bastırılma tarihlerini belgelere dayanarak tespit etmeye çalışmıştım.
Dimdim Kalesi direnişinin bastırılmasından 6 yıl sonra Kürdler yeniden Dimdim Kalesini kontrol altına alıyorlar.
Dimdim Kalesinin ikinci defa yeniden Kürdlerin eline geçmesini örgütleyen ve planlayan PERÎZAD XATUN adlı bir Kürd kadınıdır. PERÎZAD XATUN’un ismi bugüne kadar meşhur Kürd kadınların içinde yoktu.
Mirza Reşid’in “Afşar Tarihi”de Dimdim Kalesinin ikinci defa Kürdler tarafından ele geçirilmesini özetleyerek aktarmaya çalışacağım.
Dimdim Kalesi ele geçirildikten sonra Şah tarafından Qebanxan Urmiye’nin başına getirildi. Qebanxan, Urmiye, Gawdul(Meraxa bağlı Mukri Mirlerinin iktidar merkezi) ve Selmas gibi yerleşim birimlerini de hakimiyeti altına almış ve Dimdim kalesini yeniden tamir ederek iktidarının merkezi haline getirmişti.
Qebanxan 6 yıl boyunca Urmiye ve çevresini düzenli bir şekilde yönetebildi. Fakat, Qebanxan kale içini Emirxan Lepzêrîne bağlı baldırı çıplak Kürdler den tüm arındırmış değildi ve Kale dışından da gelip gitmelerine fazla sorun çıkarmıyordu. Demek ki savunma için gereken tedbirleri almamış ve uzak görüşlü değildi.
Emirxan Lepzêrîn’in adamlarından bir olan Bradost Kürdlerinden Olaxbey Emirxan Lepzêrîn’in yenilgisinden sonra ölümden kurtularak halk içinde ve kırsal alanlarda kendisini gizleyebilmişti.( Kürd tarihçisi rahmetli M. Cemil Rojbeyani, Olaxbey’in Mir Xidir’ın oğlu, Rustem’in oğlu, Baba Omer’in oğlu, Seyfeddin Mukri’nin oğlu olabileceğini düşünüyor)
Emirxan Lepzêrîn’in eşlerinden biri olan PERÎZAD XATUN ve başka tanınmayan Kürdler kalede yaşıyorlardı. PERÎZAD XATUN dışarıda bulunan OLAX BEY ile ilişki içindeydi ve kale içinde yaşanan tüm gelişmeleri yakından takip ediyor. Qebanxan ava çıktığı bir gün PERÎZAD XATUN, OLAX BEY’e haber gönderiyor. OLAX BEY bir grup adamıyla gece kalenin içine giriyor ve kale koruyucularını birer birer öldürüyorlar. Bu arada kalenin büyük bir Kürd gücüyle basıldığı haberi kalenin içinde bulunan Şah yanlıları arasında yayılıyor ve herkes bir yolunu bulup kaleden kaçıyor. Ertesi gün Olax Bey kaleyi tümden ele geçiriyor ve Şah’ın kalede bulunan tüm zenginliklerine el koyuyor. Olax Bey bu arada çevre bölgelerde bulunan Kürdlere gelip kaleye yerleşmeleri için de haber gönderiyor.
Qebanxan, Kürdler tarafından Dimdim Kalesinin ele geçirildiğini haberini aldıktan sonra hemen harekete geçiyor, Merax hakimi Axasultan Muqademi’yi ve Azerbeycan MÎRÊMÎRAN olan Mîr Pîr Budakxan’ı yardıma çağırıyor. Axasultan ve Qebanxan çok hızlı bir şekilde kalenin önüne geliyorlar. Bu arada şanslarına OLAX BEY’in yardımına gelen 150 Kürd süvari ile karşılaşıyorlar. Yapılan çatışmalarda Kürdlerin bir kısmını öldürüyorlar ve geriye kalanlar kaçıyorlar. Bu arada Dimdim Direnişçileri Şah’ın ordusu ile Kürd işbirlikçileriyle çatışmaya giriyorlar. Bu çatışmalar esnasında OLAX BEY adamları arasında barut dağıtırken baruttan kaynaklı bir patlama oluyor. Olaxbey yaralanıyor ve savaşçıları da bu patlamadan büyük zarar görüyorlar. Dimdim Direnişçilerine dışardan yardım gelmeyince bir gece yaralı Olaxbeyi’de yanlarına alarak düşman kuşatmasını yarıp kaçıyorlar.
Böylelikle 12 gün sonra ikinci Dimdim direnişi de yenilgiye uğruyor. İkinci DİMDİM DİRENİŞİNİN planlayıcısı PERÎZAD XATUN hakkında daha fazla bilgi yok. Araştırmaya değer bir konu.. Bu küçük not ile PERÎZAD XATUN’u hatırlamak ve Kürd araştırmacılarının dikkatini çekmek istedim.
14.02.2018
Aso Zagrosi