“Mela Kafir” yada Muftî Pêncuwênî (3-Son)
“Mela Kafir” yada Muftî Pêncuwênî (3-Son)
Aso Zagrosi
Muftî Pêncuwênî torunlarından biri olan Serdar Hemereş annesinin anlatımlarından hareket ile Spêde kanalının Mufti üzerine yaptığı bir programa “ Kanalî Spêde, Mêjûy Mela Kafir Deşêwînêt” adlı makalesiyle cevap veriyor.
Annesinin anlatımlarına göre mahallenin çocukları onları sürekli rahatsız ediyorlardı. Müfti’nin çocukları mahalle çocuklarından dolayı korkularından dışarı çıkamıyorlarmış, çocuklar camlarını kırıyor, peşlerine düşüyor “Mela Kafirin kızı” yada “Mela Kafirin oğlu” diye taciz de bulunuyorlarmış.
Muftî Pêncuwênî ‘nin camiye gitmediği, namaz kılmadığı ve kız çocuğunu erkek çocuklarla beraber okula gönderdiğine dair sadece Pêncuwên’de değil, tüm çevre bölgelere yayılıyor.
Muftî Pêncuwênî ve ailesi Pêncuwên’de ciddi bir toplumsal izolasyon ile karşı karşıya kalıyorlar.. O dönem Pêncuwên’de bazı Yahudi aileler var. Müfti ile en yakın ilişkide bulunan ve bayramlarda onu ziyaret eden onlarmış.
Muftî Pêncuwênî’nin kızının anlatımlarına göre “Fakir ve yoksulların şairi olarak bilinen Qaneh” bölgeye geldiği zaman Muftî Pêncuwênî’yi ziyaret ediyormuş. Şair Qaneh tanrıya inanmamasına rağmen halkla ilişkilerini koparmamak için camiye gider ve namaz kılardı. Bundan dolayı halk şair Qaneh’e saygı duyardı. Muftî Pêncuwênî’nin kızının anlatımlarına göre Müfti şair Qaneh gibi yapmıyordu, inatçı, isyancı ve sert kafalıydı, camiye gitmediğinden ve namaz kılmadığından dolayı çocuklarını da kötü bir ortama süreklemişti.
Bu arada şair Qaneh yine bir gün Muftî Pêncuwênî’nin evine geliyor ve sabaha kadar Müfti’nin sadece görünmek için de olsa, çocukları için camiye gidip namaz kılması konusunda ikna ediyor. Müfti’nin kızı babası ile şair Qaneh’in camiye gittiklerini gördüğü zaman çok mutlu olduğunu ve kimseden korkmadan dışarı çıkabileceğinden dolayı sevindiğini söylüyor.
Muftî Pêncuwênî öldükten sonra da Pêncuwên din adamları ailesi üzerine baskı kurmaya devam ediyorlar. Sürekli olarak çocuklarına babaları namaz kılmadığından ve oruç tutmadığından dolayı cehenem ateşinde yandığını söylüyorlar. Bu söylentiler Muftî Pêncuwênî’nin küçük oğlu üzerine bir hayli etkili oluyor. Bir gün küçük oğlu babasının mezarı başında bulunduğu bir sırada acı çeken bir ses yada haykırış duyuyor. Müfti’nin oğlu bu duyduklarını çevresine anlatıyor ve bu söylenti bölgedeki din adamlarının kullaklarına gidiyor. Din adamları Muftî Pêncuwênî’nin oğluna “duyduğu ses, babasının sesi olduğu, cehenem ateşinde yandığı ve eğer babasının Tanrı tarafından af edilmesini istiyorsa her gün mezarının başına gidip Kuran okumasını “ istiyorlar.
Muftî Pêncuwênî’nin oğlu sürekli olarak babasının mezarına gidip Kuran okuyor ve aşırı dindar bir insan oluyor. Müfti’nin oğlunun din adamlarının etkisinde kalması “babasının ruhunu kurtarma” girişimi, aile içinde de tartışma ve rahatsızlıklara neden oluyor. Muftî Pêncuwênî’nin eşi ölene kadar sürekli olarak oğlunu “babasının düşmanlarını sevindirdiğine” dair suçluyormuş. Serdar Hemereş’in anlatımlarına göre annesi yani Mufti kızı da vasiyetnamesinde “öldüğü zaman Kuran Mame Qale’nın Şimşalı ile toprağa verilmesini” istemiştir.(Mame Qale için https://www.youtube.com/watch?v=uUVOfo4T0vk )
Sonuç olarak Muftî Pêncuwênî tüm yaşamı boyunca kadın hakları, Kürdistan davasını ve emekçi haklarını savundu. Eğitim ve bilimle Kürd insanın din yobazlarından kurtulabileceğine inandı ve savundu.. Muftî Pêncuwênî teorik olarak söylediklerini, pratikte de uyguladı. Burada kısa bir makale çerçevesinde Muftî Pêncuwênî tümden anlatmanın imkanı yok. Kısa da olsa Kuzey Kürdlerinin “Mela Babî”, “Mela Kafîr” yada “Mela Agirperest” diye saldırılara uğrayan Muftî Pêncuwênî’den haberdar etmek istedim.
Kaynaklar:
Dr. Maruf Xaznedan, Mêjûy Edebî Kurdî, Beşî şeşem, Dezgayî Aras,
Dr. Aras Mehemed Saleh, “Muftî Pêncuwênî şaîrekî reformxwaz, Kovarî Raman
Serdar Hemereş, “ Kanalî Spêde, Mêjûy Mela Kafir Deşêwînêt” Malpera Kurdistanpost
Aso Zagrosî