Büyük Kürd Çevirmen, Gazeteci ve Şair Eli Bapir Axa(Kemali)nın Ölüm Yıldönümü vesilesiyle…
Büyük Kürd Çevirmen, Gazeteci ve Şair Eli Bapir Axa(Kemali)nın Ölüm Yıldönümü vesilesiyle…
Kerim Şareza
Ünlü klasik Kürd şairi, çevirmen ve ilerici gazeteci Ciwamêraxa’nın oğlu Bapiraxa’nın oğlu Eli yada tanındığı ismiyle şair Kemal 42 yıl önce 29.11.1974 tarihinde 87 yaşındayken Güney Kürdistan’ın Suleymaniye şehrinde öldü.
Bu ünlü Kürd şahsiyeti, 1887 yılında Suleymaniye’de dünyaya geldi. O, Suleymaniye’deki camilerde okuyarak toplumunun sorunlarına eğilen bir aydın olabildi.
İngilizler Kürdistan’a geldikleri zaman onu bir süre Çemçemal kaymakamı yaptılar. Fakat o kısa bir süre sonra Kürdistan Kralı Şeyh Mahmud’un önderliğinde gelişen Kürd ulusal kurtuluş hareketine katıldı.
O, 1922 yılında Kürdlerin kendi amaçlarına ulaşabilmesi için siyasal bir örgütün gerekli olduğu kanısına vardı. Sonuç olarak 21.07.1922 tarihinde Mustafa Paşa Yamulki başkanlığında bir grup Kürd yurtseveriyle birlikte “Komelayî Kurdistan”ı kurdular. Şair Kemal bu toplantıda söz konusu örgütün yönetimine seçildi.
02.08.1922 tarihinde Mustafa Paşa Yamulki’nin sahibi ve başyazarı olduğu, Şair Kemal ve Şeyh Nuri Salih’ın Kürdçe ve Farsça bölümlerinde sorumlu oldukları “Komelayî Kurdistan”ın yayın organı “Bangi Kurdistan” çıkarıldı.
Kürdistan Kralı Şeyh Mahmud’un Hindistan’dan Suleymaniye’ye geri dönmesinden ve 10.10.1922 tarihinde Kürdistan Hükümetinin ikinci kabinesinin kurulmasından sonra, “Komelayî Kurdistan” , “Bangi Kurdistan” dışında “Rojî Kurdistan” adlı bir başka gazeteyi çıkarma kararı aldı. 15.11.1922 tarihinde Şeyh Mahmud Hükümetinin yayın organı olan “Rojî Kurdıstan’ın” ilk sayısı çıkarıldı. Bu gazetenin en önde gelen yazarı Elî Bapiraxa(Kemali) idi.
Kürdistan Kralı Şeyh Mahmud’un önderliğindeki hükümetin yıkılmasından sonra bir dönem Helebçe’de maliye sorumluluğuna atandı. 1926 senesinde Şeyh Mahmud İran Kürdistan’ına geçip Piran’a yerleştiği zaman, Şair Kemal işini bırakarak Şeyh Mahmud’un yanına gitti. O, Şeyh Mahmud’un isteği üzerine Şah Rıza ve bazı ülkelerin Büyük Elçileriyle ilişki sağlamak için iki defa Tahran ve Kirmanşah’a gitti. O, 1928’de Helebçe’ye dönerek ve 1950’ye kadar orada kaldı. Bir arada Kerkük’te memur olan oğlunun yanında kaldı. Şair Kemal 1963 yılında Suleymaniye’ye döndü ve yaşamını kaybettiği 29 kasım 1974 kadar orada kaldı.
Şair Kemal bir klasik Kürd şairiydi. O, Baban şairlerinin ekolunden geliyordu. O, şiirlerini klasik şairlerin şiir kuralları çerçevesinde yazdı. Bir çok şiirinde o, Kürdlerin ulusal istemlerini seslendirdi. Şeyh Mahmud Hükümeti döneminde Türkçülük yapan bazı Kürdlerle alay eden ve yeren şiirler yazdı.
O, 1935 yılında Kürdistan Kralı Şeyh Mahmud Bağdat’ta gözetim altında olduğu zaman kurban bayramını kutlamak içinde kendisine bir şiir yazmıştı.. Söz konusu olan şiirinde “ özgür insanların bayramı olur, Kürdler gibi köle bir milletin neyine bayram “ diye çok duygulu bir şekilde Kürd realitesine parmak basmıştı..
Toprağı bol olsun!!
Kaynaklar:
- Diwani Kemali, 1986, Bağdat
- Refik Hilmi, Şiir û Edebiyatî Kurdî, r 2 Bağdat,1956
Xebat Gazetesinden
Çev: Aso Zagrosi