Dr. Kemal Fuad’ı Ölümünün Birinci yılında Saygı İle Anıyorum!!!
Dr. Kemal Fuad’ı Ölümünün Birinci yılında Saygı İle Anıyorum!!!
Aso Zagrosi
Güney Kürdistanlı siyasetçi, akademisyen, dil uzmanı ve gazeteci Dr. Kemal Fuad bir yıl önce 15 Kasımı 16 Kasıma bağlayan gece Almanya’nın başkenti Berlin’de kanser hastalığı sonucu vefat etti.
Dr. Kemal Fuad çok yönlü ve kabiliyetli bir aydın ve politikacı olarak Güney Kürdistan’ın son 60 yılına damgasını vuran Kürd şahsiyetlerden biriydi.
Dr. Kemal Fuad 1932 yılında Suleymaniye’nin meşhur ve köklü ailelerinden biri olan Xandan ailesinin bir çocuğu olan dünyaya gözlerini açıyor.
Xandan dediğimde Eski Osmanlı Hariciye Nazırı, Kürd Said Paşa’nın ailesinden …. Bilindiği gibi Sevres Antlaşmasına Kürdlerin temsilcisi olarak katılan Şerif Paşa Said Paşa’nın oğludur. Kemalistlerin nefret ile söz ettikleri ve “Kambur İzzet” dedikleri eski İzmir Valisi İzzet Bey’de aynı ailedendir. Yine Kemalistlerin “Nemrut Kürd Mustafa” dedikleri Mustafa Paşa Yamulki’de aynı aile ile akrabadır..(Detaylar için Mustafa Paşa Yamulki’nin Anısına yazdığım yazı serisine bakabilirsiniz) Bilindiği 1893 yılında Said Paşa’nın girişimleriyle Suleymaniye’de Askeri Rüştiye kuruldu.. 20. Yüzyılda Güney Kürdistan tarihinde önemli rol oynayan aydın ve politikacıların ezici çoğunluğu bu rüştiye de ilk eğitimlerini gördüler.
Dr. Kemal Fuad’a yeniden dönersek o gençliğinin ilk yıllarında yani 1948 yılında Irak Komunist Partisinin saflarında yer alıyor. 1956 yılında IKP’nin saflarını terk ederek Kürdistan Demokrat Partisine katılıyor.
Daha sonraki süreçte KDP içinde ortaya çıkan ayrışmada Politbüro’dan yana tavır takınıyor.
Dr. Kemal Fuad geçen yüzyılın 50’li yıllarının ortalarında aranır duruma düşüyor ve yurt dışına çıkıyor. Yurt dışında olduğu süre içinde Berlin Üniversitesinde siyasal bilimleri okuyor ve 1970’de yine bu üniversite de felsefe alanında doktora çalışmasını tamamlıyor.
Dr. Kemal Fuad 1950’li yıllarında sonlarına doğru faaliyete geçen Kürdistan Öğrenciler Birliğinin kurucu üyelerinden biridir.
Dr. Kemal Fuad Irak Baas rejimi ile yapılan 1970 Otonomi Antlaşmasından sonra Suleymaniye Üniversitesinde ders vermeye başlıyor.
1975 yıllında Irak ve İran arasında imzalanan Cezayir İhanet Antlaşmasından sonra Dr. Kemal Faud kurulan YNK’nin kurucu üyeleri arasında yer alıyor.
Dr. Kemal Fuad YNK’nin Politbürosu üyesi olarak 1992 seçimlerinden sonra Kürdistan Parlamentosunda Yeşiller Fraksiyonun başkanlığını yaptı, 2003 yılında ise Kürdistan Parlamento Başkanlığı görevini yürütü.
Dr. Kemal Fuad bir dizi siyasal faaliyetleri yanı sıra Kürd aydınlanma sürecine de katkıda bulunan Kürd şahsiyetlerinden biridir. Bedirxaniler tarafından Mısır’da çıkarılan Kürdistan Gazetesinin elde ettiği sayılarını toplu olarak 1972 yılında yayına veren ilk Kürd Dr. Kemal Fuadtır.
Dr. Kemal Fuad’ın Kürd dili, tarihi ve edebiyatı üzerine bir dizi çalışmaları var..
Dr. Kemal Faud bir Kürd aydını olarak Beşiristlerinden biriydi. Kemal Fuad da eğitim amacıyla 1950’lerde Bağdat’a gidiyor ve orada Beşir Müşir’I tanıyor. Kemal Fuad ömrü boyunca Beşirist olarak kaldı. Kürdistan Parlamntosunda tartışmaların sertleştiği dönemler, Kemal Fuad Beşir Müşirden alıntılara yaparak ortalığı yumuşatığı biliyoruz.
Dr. Kemal Fuad Beşir Müşir ile ilgili bir dizi anılar var.
Bunlardan biri Dr. Kemal Fuad Almanya’dan Bağdat’a gidiyor. Yine her zaman Beşir Müşir’in dükanında toplanıyorlar.
Dr. Kemal Fuad Beşir Müşir’e : “Ustad biz yurtdışında Kürdlerin sayası konusunda ciddi problemler yaşıyoruz. Biz 30 milyon diyoruz, fakat içini dolduramıyoruz” diyor.
Beşir Müşir : “ 30 milyon değil, 25 milyondur” diyor.
Dr. Kemal: “Nasıl?” diye soruyor.
Beşir Müşir: “Türklerin işgali altında bulunan Kürdistan’da 10 milyon Kürd var. Irak’ın işgalı altında bulunan Kürdistan’da 3,5 milyon Kürd var. İran’ın işgalı altındaki Kürdistan’da 7 milyon Kürd var. Suriye, Lübnan ve Rusya’da bir buçuk milyon Kürd var”.. diyor.
Dr. Kemal Fuad: “Nasıl oluyor? Irak’ın toplam nufüsü 7 milyondur” diyor.
Beşir Müşir: “Dicle karşı yakasına git, oradaki Bağdatların hepsi Kürdtür. Oradan itibaren Bağdatlıların hepsi Kürdtür ve Kürdistanlıdır” diyor.
Dr. Kemal Fuad: “ bu saydıkların hepsi 22 milyon yapıyor. 3 milyon nerede?” diye soruyor.
Beşir Müşir: “ Winda bûn/kayıp oldular” diyor.
Dr. Kemal Fuad yurtdışında oldukları zaman Kürdistan’ın farklı parçalarında eğitim amaçlı gelen öğrenciler vardı, diyor Fakat, Türk, Arap ve Fars olarak biliniyorlardı. Bunlardan bazıları ara sıra bize gelerek Kürd olduklarını söylüyorlardı… Biz de kendi aramız da onlara “Beşir Müşir’in Kürdleri” diye espiri yapıyorduk diyor..
Dr. Kemal Fuad Almanya’da sürgün de olduğu zaman bir Alman bayan ile evleniyor ve sürekli olarak ona Beşîr Muşîr’i anlatıyor yada espiri ve sözlerini aktarıyor ve Beşir Muşir’in herkes tarafından sevildiğini ve tanındığını söylüyor.. Kemal Fuad’ın Alman eşi de Beşirist olup çıkıyor. Bir gün Dr. Kemal’ın eşi eve geliyor ve Kemal Fuad’a „bugün ben Beşir Muşir’e bir mektup yazdım ve gönderdim“ diyor.
Dr. Kemal Fuad eşine „ Ne mektup mu? Hangi dilden yazdın ve hangi adrese gönderdin“ diye sorar.
Kemal Fuad’ın eşi : „ben Amanca yazdım, Beşir Muşir, Bağdat- Irak adresine postaladım.. Sen değilmiydin o tüm dilleri biliyor ve herkes onu tanıyor diyen“ diye cevaplıyor.
Kemal Fuad duyduklarına inanmıyor.
Bu arada bir kaç hafta geçiyor, Dr. Kemal Fuad’ın eşi kendisine „ Beşir Muşir’den bana cevap mektubu geldi“ diyor. Cevabi mektup İngilizce yazılmıştı(Kemal Fuad’ın arşivinde orjinalı var). Dr. Kemal Fuad’a göre o dönem hala Bağdat’ta bulunan Cemal Nebez İngilizce mektubu yazmıştı..
Koskoca milyonluk şehir Bağdat’a adressiz mektup Beşir Muşir’e ulaşmıştı.
Dr. Kemal Faud’ı ölümünün birinci yıl dönümünde saygı ile anıyorum.
16.11.2015