ABD ve KÜRD İLİŞKİLERİ (1)
ABD ve KÜRD İLİŞKİLERİ (1)
Aso Zagrosi
Rusya ve Sovyetler Birliğinin Kürdlere karşı sömürgeci devletleri desteklemelerine dair yayınladığım bazı belgelerden dolayı, bazı arkadaşlar ve dostlar sürekli diğer güçlerin Kürdlere karşı yaklaşımlarını soruyorlar.
ABD’nin 1961 yılında Güney Kürdistan’da Mela Mustafa Barzani önderliğinde gelişen Eylül Devrimi’ne ilişkin tutumuna dair eski de bazı belgeler ve yazılar yayınlamıştım. Mela Mustafa Barzani Demokratik Kürdistan Cumhuriyeti’nin yıkılmasından sonra 500 savaşçısıyla Sovyetler Birliğine sığınmıştı. 12 yıl Sovyetler Birliğinde kaldı ve esir muamelesi gördü.(bu konuda Newroz.Com’da bir hayli belge yayınladım)
Mela Mustafa 1958 yılında Irak’ta yaşanan iktidar değişiminden sonra Sovyetler Birliğinden Irak’a geri döndü. Mela Mustafa Barzani önderliğinde 1961 Eylül Devrimi başladığı zaman ABD ve Batılı devletlerle ilişki kurmak için çaba içine girmeye başlıyorlar. Mela Mustafa Barzani sürekli olarak yakın çevresine “ 12 yıl Sovyetler Birliğinde kaldım, vardığım düşünce Sovyetlerin planında Kürd Meselesi yok. Bundan dolayı ABD ile ilişki kurmak istiyorum” diyor.
Şimdiye kadar bildiğimiz ilk ilişki 20 Haziran 1962 tarihinde kuruluyor. Bunu da ABD Dışişleri Bakanlığına ait bir belgeden öğreniyoruz.
Belgenin tam metnini yayınlıyorum.
Amerika Dışişleri Bakanlığından
ABD Bağdat Büyükelçliğine
22 Haziran 1962
Konu: Dışişler Bakanlığında Mela Mustafa Barzani’nin temsilcileriyle ilk görüşme
Bilgi için ABD’nin Ankara, Şam, Londra, Paris ve Tahran Büyükelçiliklerine; ayrıca Amerika’nın Tebriz Konsolosluğuna ve Amerika’nın Birleşmiş Milletler Newyork’daki Bürosuna
Suriye’nin tanınan Kürd şahsiyeti Kamuran Bedirxan, Irak Kürdlerinden ve Washington Üniversitesinde çalışan Irak Kürdlerinden Cemal Abdullah Hakim Douglas ile görüştükten sonra 20 Haziran’da Dışişleri Bakanlığını ziyaret ettiler. Kamuran Bedirxan ve Cemal Abdullah Mela Mustafa Barzani’nin temsilcileri olduklarını söylediler. Mela Mustafa aşiret lideridir ve şimdi Irak’a karşı savaşıyor. Kürdler, amaçlarının uluslararası toplumun dikkatini amaçlarına ( bölgesel otonomiye varmak) çekmek olduğunu, Birleşmiş Milletlerin istemlerimize kulak vermesini ümit ediyoruz dediler.
Ayrıca Kürdler ABD’den Irak’ın saldırılarından dolayı Kürdlerin yaşadığı trajediye karşı ABD’nin insani temel de Kürdlere ahlaki destek vermesini talep ettiler.
ABD, Kürdlerin tarafını aktif olarak destekleyemez ve Kürdlerin otonomi taleplerini teşvik edemez. Ayrıca Kürdler eğer Kürd Meselesi BM gündemine gelirse ABD’den Birleşmiş Milletlerde Kürd Meselesinin görüşülmesine engel olmamasını istediler.
ABD Dışişleri Bakanlığından bir yetkili Amerika’nın tavrını ortaya koyarak, Kürdlerin Irak devleti ile anlaşmak için çaba sarf etmeleri gerekir. ABD Kürdleri desteklemese de eğer Kürdlere ilişkin kaygılarını da dile getirse de Kürdlerin Irak devleti ile olan sorunları daha da karışık hale gelir. Kürdler ikna olmadılar, fakat dostça Dışişleri Bakanlığını terk ettiler.
Öyle görünüyor ki Kürdler Irak’taki Kürd meselesinin Birleşmiş Milletlerin gündemine alması derecesine vardığına inanıyorlar.
ABD Dışişleri Bakanlığının Irak’daki ABD Büyükelçiliğine önerisi Irak Dışişleri Bakanlığını bu görüşme hakkında bilgilendirmektir, ama Kürd temsilcilerinin isimlerini vermeyiniz.
Not: ABD Bağdat Büyükelçiliği 27 Haziran 1962 tarihinde ABD Dışişleri Bakanlığına gönderdiği telgrafta “ 26 haziranda Irak Dışişleri Bakanlığının Batı seksiyonun sorumlusunu sözlü olarak bu konuda bilgilendirdiklerini” söylüyor.
Devam edecek