Muhammed Mîhrî’nin Yaşamı ve Eserleri!!!(1)
Muhammed Mîhrî’nin Yaşamı ve Eserleri!!(1)
Aso Zagrosi
Yazar, şair, gazeteci, hukukçu, politikacı ve Kürd dilbilimcisi Muhammed Mîhrî daha çok geçen yüzyılın başlarındaki Kürd basını ve siyasal örgütlerinin tarihi ile ilgilenen kadrolar tarafından biliniyor.. Son yıllar da sayın Seîd Veroj ve İbrahim Halil Baran gibi arkadaşlar farklı şekillerde Muhammed Mîhrî’nin Kürdlerle ilgili çalışmalarını Kuzey Kürdistan okuyucularının gündemine taşıdılar. Sonar Yalçın gibi yazarlarda Türk devletinin gözüyle Hilav ailesini gündeme taşıdılar.
Bu güne kadar Muhammed Mîhrî ve ailesi hakkında Kürdistan’ın genelini kapsayan derli toplu bir araştırma yapılmadığından dolayı Kürdistan’ın farklı parçalarında onun hakkında var olan puzlları bir makale çerçevesinde birleştirmek te pek kolay değildir.
Ama eğer Muhammed Mîhrî’nin çocuklarından söz edersek kısmen araştırma zevki olan solcular, politikacılar ve felsefe ile ilgilenenler Selahaddin Hilav’ı tanır. Fakat, ezici çoğunluğu onun söylemesine rağmen Kürd asılı olduğunu dahi bilmez.
Selahaddin Hilav bir yandan, Edebiyat Yazıları, Entelektüeller ve Eylem, FELSEFE: Toplumculuk ve İnsan Problemleri (1966), Diyalektik Düşüncenin Tarihi (1966), 100 Soruda Felsefe El Kitabı (1970), Felsefe Yazıları (1993) gibi kitapları yazarken, diğer yandan; Wilde, A. Camus, J.P. Sartre, R. Garaudy, A. Schopenhauer, Caragiale, G. V. Murdoch, Engels, J. Moch, K. Marx, I.Silone, H. Lefebvre, Diderot, d’Alambert, L. Leger, A. Kojève ve Germain Bazin’in gibi bir çok yazarın eserlerini Türkçeye çevirdi.
Muhammed Mîhrî’nin diğer oğlu Necmeddin Hilav’da sahip olduğu entelektüel birikim, Farsça, Arapça, Latince, İngilizce, Fransızca ve Almanca gibi dillere hakim biri olarak en yoğun bir şekilde İslami çevrelerde tanınan biriydi.
Kızları, Lamia, Süheyla ve Leyla da iyi eğitim almış ve tanınan şahsiyetlerdi. Hatta Muhammed Mîhrî’nin torunları, Selahaddin Hilav’a çevirilerinde yardımcı olduklarını biliyoruz.
Muhammed Mîhrî, 20.yüzyılın başlarında İstanbul’da kurulanHêvî, Kürdistan Teali Cemiyeti gibi örgütlemelere aktif bir şekilde katıldı. Yine aynı dönemlerde çıkanRojî Kurd, Hetawî Kurd, Jîn ve Kurdistandergisi gibi yayın organlarında farklı dallarda yazı yazan tanınan Kürd şahsiyetlerinden biriydi. Zaten Muhammed Mîhrî’nin kendisi 1919 yılında çıkan “Kurdistan”dergisinin sahibiydi.(Bu konuda sayın S. Veroj’un Mehmed Mîhrî Hîlav û Kovara Kurdîstan adlı çalışmasına bakınız
http://www.ismailbesikcivakfi.org/default.asp?sayfa=duyuru&id=355#.WtyIgi_5x0s)
Kemalistlerin iktidarı ele geçirmesinden sonra Kürdistan halkına karşı giriştikleri jenositler sürecinde Muhammed Mîhrî’ de tutuklanıyorlar (1925 Devrimi sırasında) ve sonradan serbest bırakılıyor.
Muhammed Mîhrî’nin 1925 Devriminden sonra rahmetli Musa Anter’in çıkardığı “Dicle Kaynağı”a kadar Kuzey Kürdistan’da açık bir siyasal girişimini göremiyoruz. Tam bir ölüm sessizliği…..
Muhammed Mîhrî, Kürd diline, tarihine hakim ve hatta Kürdçe gramerini, Kürdçe sözlüğünü hazırlayan ve Kürd aşkı sürekli canlı olan biri olarak çocuklarına bu konudaki birikimlerini aktardığına dair elimizde tek bir kaynak yoktur.
Kısaca Muhammed Mîhrî’nin Yaşamı
Muhammed Mîhrî, aslen Doğu Kürdistan’ın Hawraman bölgesinden geliyor. Bundan dolayı kendisine Muhammed Mîhrî Hawramîde deniliyor. Muhammed MîhrîDoğu Kürdistan’ın Doğu Hawraman bölgesinin Pawe kazasına yakın Dişe köyünde dünyaya geldi. Onun doğum tarihi hakkında farklı kaynaklar farklı tarihler veriyorlar. Bazılarına göre 1885, bazılarına göre ise 1889 yılında dünyaya gelmiş. Bu iki tarih arasına doğum tarihini veren çevreler de var. Muhammed Mîhrî, Müfti Abdullah Dişeyî Kurdistanî’nin oğludur. Müfti Abdullah, Mela Mahmud Müfti’nin, Mela Mahmud, Mela Mahmud, Mela Muhammed’in ve Mela Muhammed Mela Ahmedê Gewre’nin oğludur. Bu aile Muftizade ailesi olarak tanınıyor. Değerli Kürd araştırmacısı Sıddıq Borakayi Mêjûy Wêjeya Kurdî adlı dev eserinin ikinci cildinde Muhammed Mîhrî’nin babası olan Mela Abdullah Dişeyîiçin yazdığı biyografi de bu ailenin şeceresini Moğollar döneminde yaşayanMuzaferxan Cwanroyîye kadar götürüyor. (Sıddıq Borakayi Mêjûy Wêjeya Kurdî, II Cild, sayfa 282)
Sıddıq Borakayî, Muhammed Mîhrî”nin küçük kardeşi Doktor Muhammed Sediqî Muftîzade’nîn biografisine ilişkin kendisine sorduğu soruya karşılık Doktor Muhammed Sediqî Muftîzade ailesinin şeceresine ilişkin aynı bilgileri veriyor ve babasının Tahran tarafından Kürdistan Müftüsü olarak görevlendirildiğini söylüyor.(age, sayfa 442)
Devam edecek
Aso Zagrosi