ŞADÎYAN AŞİRETİ(3)
Aso Zagrosi
Ayrıca Şah Nasreddin “ Şadilu, Xempiranlu ve Diranlular bu bölgede yaşıyorlar, Şadilular aslen Dirnlulardan geliyorlar”diyor. Bu sefer boyunca Şah Nasreddinle birlikte olan Senihudewle şöyle yazıyor: “ Firuz halkı 200 aileden oluşuyor, hepsi Şadilu ve Türkçe konuşuyorlar” diyor. Ayrıca yazar Çarbid hakkında ise: “ Çarbid köyü 40 haneden oluşuyor ve çoğunluğu Şadilu aşiretindendir”diyor.
Şadilu aşiretinin kollarına gelince: Bedranlu, Qiliçanlu, Quçranlu, Alanlu, Buxanlu, Buqanlu, Dirqanlu, İzanlu, Qurdanlu,Gurdanlu, Cuyanlu, Mitranlu, Qerabeşlu, Giryanlu, Çapanlu ve Kaxanlulardan söz edebiliriz.
Çapanlular, Şadilu aşiretinin bir koludur. Nasıl Şah Nadir döneminde Amaranlular Quçan’dan Geylan’a götürülmüşler ise, Çapanlular ise Axa Muhammedxan Qaçari döneminde Tahran’ın yol güvenliğini sağlamak için Demawend’e getirilmişler.
Senihudewle Çapan için : “Çapan köyü Tahran ve Xoresan yolu üzerindedir. 200 haneden oluşuyor ve Şadilu aşiretine bağlılar.Şadilular bu bölgede yaşamışlar. Şehid Şah(Axa Muhammed Şah) döneminde bu bölgeye getirilmişler. Yani 1210(H) yılında Şah’ın fermanıyla Bicnurd’dan bir ovada bulunan Çapan’a göç ettirilmişler. Çapan’dan ayrıldıktan sonra yarım Fersah sonra Serbendan köyüne varırsınız. Serbendan köyü 80 haneden oluşuyor. Bunlardan 50 hane Şadilu aşiretindendir. Şah’ın emri ile burada bir bahçe oluşturulmuş ve adına “Baxê Şah”deniliyor.
Bu kitabın yazarı olarak benim duyduğum kadarıyla bu aşirette “Gawestanlu”diyorlar. Mahabad’tan, Azerbeycan’dan Xoresan’a yapılan büyük göç esnasında bazı kesimlerin öküzleri yoruluyor ve orada kalıyorlar. Bundan dolayı onlara “Gawestanlu” diyorlar. Kürd kültürü aşıklarından biri olan Xulam Huseyin Rahiman Demawend Kürdleri hakkında şöyle yazıyor: “Demawend’in Çapan’ında ikamet edenler Şadilu Kürdleridir. Şah Muzafereddin döneminde devrime başladılar. Şah Sadrazamı Şadilu isyanını bastırmak için bölgeye gönderdi”diyor.
Şadiluların bir kolu da Kelarreşt’e kalmış. Kelarreşt Kürdlerinin bir kolu ise Kirmanşahlı Xwocewendi aşiretine bağlılar. “Hesenkêf” Kürdlerinin bir kolu da Kelarreşt bölgesinde yaşıyor.
Demawend Kürd köyleri: Ecwid, Muka, Rubarek,Mecil, Kurd Mehele, Tuyid Dere, Mekarud Lahu vs….
ÇAPAN: bana göre Caban’dan geliyor. Caban, Araplara karşı savaşlarda İran ordusunun komutanlarından biriydi. Bicnurd ve Demawend Çapani Kürdleri diyorlar ki: “biz bu büyük insanın torunlarıyız”.. Kürd kültürü hakkında geniş bir bilgiye sahip olan sayın Muhammed Cabani “Büyük atalarımız Demawendiydiler. Oradan Quçan’a göç etmiş ve Zaferanlu Kürdleriyle karışmışlar”diyor.
Ben Çapan’ın “Cawan” yada “Cafan”isimlerinin değişimi olduğunu düşünüyordum. Yani Caf aşiretininden geldiklerini düşünüyordum. Fakat, sayın Muhammed Cabani bu düşüncede değildi. Yeniden Çapanileri araştırmaya başladığım zaman, Çapaniler isimlerini Araplara karşı savaşan Caban adlı kahramandan isimlerini aldıkları görüşüne vardım. Ayrica Caban, 14(H) yılında Araplara karşı Alis ve Nemareq savaşlarında İran ordusuna komutanlık yapmıştı.
Capan Araplara karşı Welice savaşına da katılmıştı. Bu savaşta İran ordusunun komutanı Caduyi, Arap ordularının komutanı ise Halid Bin Welid idi. İran ordusu Welice’de yenilgi aldı. 3. Ardeşir, Behmen Caduye Qisana’dan Alis’e geçmesi için emir verdi... Behmen Caduye Cabani ordusunun başına geçerek danışma için Ardeşer’in sarayına uğradı. Ardeşer’in hasta olduğunu görüyor. Bu arada Arap aşiretleri de Caban’ın yardımına geliyorlar. Capan savaşmak için gereken hazırlıkları yapıyor. Halid Bin Welid, Hıristiyanların kendisine karşı savaş hazırlıklarını yaptıklarını görünce onların üzerine yürüdü. Caban’dan haberi yoktu. Bu arada Capan Alis’e vardı. İranlılar öğle yemeklerini yiyerek savaşa başlama düşüncesindeydiler. Caban yemekten önce savaşı başlatmak istiyordu. Fakat, çoğunluk öğle yemeğini yeme konusunda karar verdi.
Devam edecek
24 Haziran 2018
Aso Zagrosi